Wspieranie sektora rolno-żywnościowego i obszarów wiejskich funduszami publicznymi

Wyższa Szkoła Inżynieryjno-Ekonomiczna

 

Uniwersytet Stanu Pensylwania

 

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

były organizatorem

V Międzynarodowe Seminarium Naukowe nt.

Wspieranie sektora rolno-żywnościowego
i obszarów wiejskich funduszami publicznymi – aktualny stan i perspektywy

które odbyło się  dn. 30 marca 2009 roku o godz. 10.00

w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

 

 

Celem seminarium była ocena kierunków, zakresu i efektów wykorzystania funduszy publicznych w Stanach Zjednoczonych, niektórych państwach UE i na Ukrainie dla zwiększenia jego konkurencyjności, poprawy dochodów ludności rolniczej i jakości życia mieszkańców obszarów wiejskich, w latach 2007-2013 oraz perspektywy na następne lata.

 

 

PROGRAM

 

930 – 1000 

Rejestracja uczestników

 

1000-1015

 Otwarcie seminarium – Rektor WSI-E,

prof. dr hab. inż. Stanisław Sosnowski

 

1015-1035           

mgr Mariusz Bednarz, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego – Działania samorządowe PROW 2007-2013 – szansą rozwoju obszarów wiejskich przez aktywizację ich mieszkańców

 

1035-1055           

mgr Marek Ordyczyński, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Rzeszowie – Efekty i kierunki zmian polityki UE w zakresie wspierania rozwoju wsi i rolnictwa

 

1055-1115           

prof. James W. Dunn, prof. H. Louis Moore, Penn State University – Przedsiębiorczość na wsi, wartość dodana   w rolnictwie i kierunki polityki wobec rozdrobnionego rolnictwa

 

1115-1135

prof. James W. Dunn, Penn State University – Biopaliwa – marzenie a rzeczywistość

 

1135-1155

prof. Antonin Kucera, Česká Zemĕdĕlská Univerzita v Prahe – Ekonomiczne konsekwencje zmian w rolnictwie po wejściu Republiki Czeskiej do UE

 

1155-1215 przerwa na kawę

 

1215-1235           

prof. Vladimír Gozora, Wysoká Škola Ekonómie a Manažmentu Verejnej Spravy v Bratislavie – Zmiany strukturalne w sektorze rolno-żywnościowym   po wejściu Słowacji do UE

 

1235-1255           

prof. Monika Hudakova, Wysoká Škola Ekonómie a Manažmentu Verejnej Spravy v Bratislavie – Żywnościowe, energetyczne i środowiskowe  bezpieczeństwo wsi na Słowacji

1255-1315

prof. Stanislav Filip, Wysoká Škola Ekonómie a Manažmentu Verejnej Spravy v Bratislavie – Zmniejszanie ryzyka w sferze produkcji rolno-spożywczej

 

1315-1335           

inż. Pavel Koncoš, exminister rolnictwa Republiki Słowackiej– Zadania instytucji w sferze bezpieczeństwa żywnościowego Republiki Słowackiej

 

1335-1355           

prof. Ján Šimunek, exprzewodniczący związku producentów mleka Republiki Słowackiej– Konkurencyjność firm przemysłu mlecznego

 

1355-1445 obiad

 

1445-1505           

prof. Georgij Czerewko, Lwowski Narodowy Uniwersytet Rolniczy w Dublanach – Regulowanie przez państwo sektora rolno-żywnościowego Ukrainy – szanse i zagrożenia

 

1505-1525           

prof. Adam Czudec, Wyższa Szkoła Inżynieryjno-Ekonomiczna – Wielofunkcyjne rolnictwo- aktualny stan i możliwości rozwoju

 

1525-1545           

dr Eugeniusz Bernat, Zakłady Mięsne SMAK-GÓRNO  w Górnie – Znaczenie funduszy UE we wspieraniu przetwórstwa  spożywczego

 

 

1545-1615           

podsumowanie i zakończenie seminarium

Komitet Organizacyjny:
Przewodniczący
dr hab. Adam Czudec, prof. WSI-E

Członkowie
dr inż. Edita Sosnowska
dr Michał Rut
mgr inż. Stanisław Telesz
mgr Justyna Krowiak-Czeran