Wspieranie sektora rolno-żywnościowego i obszarów wiejskich funduszami publicznymi
Wyższa Szkoła Inżynieryjno-Ekonomiczna
Uniwersytet Stanu Pensylwania
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
były organizatorem
V Międzynarodowe Seminarium Naukowe nt.
Wspieranie sektora rolno-żywnościowego
i obszarów wiejskich funduszami publicznymi – aktualny stan i perspektywy
które odbyło się dn. 30 marca 2009 roku o godz. 10.00
w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Celem seminarium była ocena kierunków, zakresu i efektów wykorzystania funduszy publicznych w Stanach Zjednoczonych, niektórych państwach UE i na Ukrainie dla zwiększenia jego konkurencyjności, poprawy dochodów ludności rolniczej i jakości życia mieszkańców obszarów wiejskich, w latach 2007-2013 oraz perspektywy na następne lata.
PROGRAM
930 – 1000
Rejestracja uczestników
1000-1015
Otwarcie seminarium – Rektor WSI-E,
prof. dr hab. inż. Stanisław Sosnowski
1015-1035
mgr Mariusz Bednarz, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego – Działania samorządowe PROW 2007-2013 – szansą rozwoju obszarów wiejskich przez aktywizację ich mieszkańców
1035-1055
mgr Marek Ordyczyński, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Rzeszowie – Efekty i kierunki zmian polityki UE w zakresie wspierania rozwoju wsi i rolnictwa
1055-1115
prof. James W. Dunn, prof. H. Louis Moore, Penn State University – Przedsiębiorczość na wsi, wartość dodana w rolnictwie i kierunki polityki wobec rozdrobnionego rolnictwa
1115-1135
prof. James W. Dunn, Penn State University – Biopaliwa – marzenie a rzeczywistość
1135-1155
prof. Antonin Kucera, Česká Zemĕdĕlská Univerzita v Prahe – Ekonomiczne konsekwencje zmian w rolnictwie po wejściu Republiki Czeskiej do UE
1155-1215 przerwa na kawę
1215-1235
prof. Vladimír Gozora, Wysoká Škola Ekonómie a Manažmentu Verejnej Spravy v Bratislavie – Zmiany strukturalne w sektorze rolno-żywnościowym po wejściu Słowacji do UE
1235-1255
prof. Monika Hudakova, Wysoká Škola Ekonómie a Manažmentu Verejnej Spravy v Bratislavie – Żywnościowe, energetyczne i środowiskowe bezpieczeństwo wsi na Słowacji
1255-1315
prof. Stanislav Filip, Wysoká Škola Ekonómie a Manažmentu Verejnej Spravy v Bratislavie – Zmniejszanie ryzyka w sferze produkcji rolno-spożywczej
1315-1335
inż. Pavel Koncoš, exminister rolnictwa Republiki Słowackiej– Zadania instytucji w sferze bezpieczeństwa żywnościowego Republiki Słowackiej
1335-1355
prof. Ján Šimunek, exprzewodniczący związku producentów mleka Republiki Słowackiej– Konkurencyjność firm przemysłu mlecznego
1355-1445 obiad
1445-1505
prof. Georgij Czerewko, Lwowski Narodowy Uniwersytet Rolniczy w Dublanach – Regulowanie przez państwo sektora rolno-żywnościowego Ukrainy – szanse i zagrożenia
1505-1525
prof. Adam Czudec, Wyższa Szkoła Inżynieryjno-Ekonomiczna – Wielofunkcyjne rolnictwo- aktualny stan i możliwości rozwoju
1525-1545
dr Eugeniusz Bernat, Zakłady Mięsne SMAK-GÓRNO w Górnie – Znaczenie funduszy UE we wspieraniu przetwórstwa spożywczego
1545-1615
podsumowanie i zakończenie seminarium
Komitet Organizacyjny:
Przewodniczący
dr hab. Adam Czudec, prof. WSI-E
Członkowie
dr inż. Edita Sosnowska
dr Michał Rut
mgr inż. Stanisław Telesz
mgr Justyna Krowiak-Czeran